min tilgang

metakognitiv terapi

det er ikke selve indholdet af tankerne der er interessant, men derimod hvordan du håndterer dine tanker, og hvilken effekt det har på dig

Metakognitiv terapi kan hjælpe omsorgspersoner med at håndtere deres egne bekymringer, stress og overtænkning. Vi fokuserer altså i mindre grad på indholdet af selve tankerne, og fokuserer i stedet på, hvordan vi håndterer tankerne, og hvilken effekt det har på os.

Citatet “det, vi vander, det vokser” illustrerer en enkel, men kraftfuld idé: de ting, vi giver opmærksomhed og pleje, vil udvikle sig og blive stærkere. Det betyder, at hvis vi fokuserer på de tanker, vi gerne vil have, og handlinger, vi ønsker at udføre, vil disse aspekter af vores liv blomstre. Omvendt, hvis vi konstant bekymrer os og grubler over negative ting, vil disse negative tanker også vokse og fylde mere.

I metakognitiv terapi bruges dette princip til at hjælpe folk med at indse, at ved at vande (give opmærksomhed til) negative tanker og bekymringer, giver de dem mulighed for at vokse og påvirke deres liv mere. I stedet opfordres de til at vande de positive aspekter af deres liv, hvilket kan føre til forbedret mental velvære og en mere positiv livsindstilling.

En vigtig del af metakognitiv terapi er at arbejde med kontrolsfære, hvor vi skelner mellem det, vi kan kontrollere, og det, vi ikke har indflydelse på. Ved at fokusere vores energi og opmærksomhed på de ting, der er inden for vores kontrol, kan vi opnå en følelse af empowerment og reducere følelsen af afmagt. Dette hjælper os med at vande de positive tanker og handlinger, vi ønsker at fremme, og undgå at bruge unødvendig energi på bekymringer, vi ikke kan gøre noget ved.

Kort sagt, “det, vi vander, det vokser” minder os om vigtigheden af at vælge vores fokus klogt, da det har direkte indflydelse på vores følelsesmæssige og mentale tilstand. Ved at arbejde med kontrolsfære i metakognitiv terapi lærer vi at styrke de aspekter af vores liv, vi kan påvirke, og give slip på de bekymringer, der ligger uden for vores kontrol.

neurogen fysioterapi

specialiseret tilgang der har til formål at påvirke eller regulere dit autonome nervesystem.

Som neurologisk fysioterapeut med omfattende viden om neuroplasticitet, kan jeg hjælpe dig som omsorgsperson med at opnå større fysisk og mental trivsel. Neuroplasticitet, hjernens evne til at omorganisere sig selv ved at danne nye neurale forbindelser, er central i denne proces, da det giver mulighed for at tilpasse og forbedre nervesystemets funktioner gennem målrettet træning og intervention.

Ligesom at vores muskler skal trænes for at blive stærke, skal den parasympatiske del af vores nervesystem også trænes, for at kunne balanceres med den sympatiske del af vores nervesystem, som et et meget veltrænet system hos omsorgspersoner.

Ved at integrere teknikker som biofeedback, vejrtrækningsøvelser, afslapningsteknikker, mindfulness og fysisk aktivitet, kan vi effektivt arbejde med at balancere dit sympatiske og parasympatiske nervesystem. Disse metoder hjælper dig med at reducere stress og angst, forbedre søvnkvaliteten og øge din generelle trivsel. Specifikke øvelser og terapeutiske interventioner kan fremme en rolig og afslappet tilstand, hvilket er essentielt for at modvirke den overaktivering af dit sympatiske nervesystem, som mange omsorgspersoner oplever som følge af deres omsorgsrolle.

Gennem denne helhedsorienterede tilgang kan du ikke kun forbedre din egen sundhed, men også opnå større ressourcer og energi til at støtte dine nærmeste. Ved at skabe en dybere forståelse af, hvordan dit autonome nervesystem fungerer og kan reguleres, kan vi give dig værktøjerne til at tage aktiv del i din egen helbredelse og trivsel, hvilket i sidste ende skaber en positiv spiral af øget velvære både for dig selv og dem, du tager dig af. 

Scroll to Top